Het ideaal van veel mensen is een huis te hebben dat zij helemaal naar hun eigen smaak kunnen inrichten. Hoe heerlijk is het om een plek te hebben waar je je kunt terugtrekken en waar je kunt doen en laten wat jij wilt? Heb je deze plek eenmaal weten te realiseren, dan is het belangrijk om maatregelen te nemen, zodat je deze plek ook kunt behouden. Dat kun je doen aan de hand van verzekeringen. Met de juiste woonverzekering kun je voorkomen dat je door een ongeluk alles kwijtraakt, althans in die zin dat je in staat gesteld wordt om de schade te herstellen. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je zou kunnen overwegen om je woongenot te verzekeren.
Wat zijn woonverzekeringen?
Het idee van een verzekering is dat jij iedere maand geld inlegt bij een partij en in ruil daarvoor draagt die partij de risico’s die jij graag wilt vermijden. Doordat veel mensen bij een partij inleggen, is het voor deze partij veel eenvoudiger om forse schadeposten te dekken dan wanneer jij hier alleen verantwoordelijk voor zou zijn. Als het gaat over schade die je kunt oplopen aan je woning, kun je twee verzekeringen afsluiten. Of je beide nodig hebt, hangt af van de vraag of je een koophuis hebt, of dat je er een huurt. In het geval je een eigen huis hebt, is het aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten in combinatie met een inboedelverzekering. Wij zullen je uitleggen wat het verschil én het belang van beide is.
De opstalverzekering
Voor huiseigenaren is de opstalverzekering van groot belang. Deze verzekering dekt namelijk de kosten die je moet maken wanneer je schade aan je woning hebt opgelopen. Deze schade kan op heel veel manieren ontstaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan brand, lekkage, inbraak of door een onhandigheid van jezelf. Wanneer je deze schade, of eigenlijk het herstel ervan, zelf zou moeten betalen, kan dat een flinke aanslag op je reserves betekenen. Met je opstalverzekering, heb je het risico afgekocht en kun je je verzekering vragen om de schade aan je uit te keren. Er kan een specialist langskomen om de hoogte van het uit te keren bedrag vast te stellen, of je krijgt te horen dat je de factuur van je reparatie mag doorsturen naar je verzekering.
De inboedelverzekering
Stel, er breekt brand uit in je woning. Ondanks dat het vuur snel gedoofd is, is de schade groot. Alles is zwart door de rook die vrijgekomen is en ook zijn veel spullen gesmolten. De schade aan je woning kan verhaald worden uit je opstalverzekering. De schade aan je spullen wordt gedekt door je inboedelverzekering. Dit laat gelijk zien hoe belangrijk het is om niet alleen een opstal- maar ook een inboedelverzekering af te sluiten. Ook goed om te weten: een inboedelverzekering dekt ook schade die je opgelopen hebt als gevolg van cybercrime. Deze nieuwe vorm van criminaliteit kan veel problemen opleveren die je heel veel geld kunnen kosten. Met een inboedelverzekering voorkom je dergelijke calamiteiten.